Marijke van Kampen

Kunstenaar in Zutphen

“Gouden handjes heeft ze”, zeiden ze vroeger over mij. “Wat haar ogen zien kan ze maken.” En dat doe ik mijn leven lang al heel graag, “dingen maken”. Voor de poppen van mijn zusje en mij naaide ik hele garderobes. Toen was ik al gek op mooie stofjes. Dus dat ik nu stoffen ontwerp is niet zo verwonderlijk.

Ook als kind was ik al dol op knippen en scheuren! Zodra ik kon knippen, knipte ik. Uit de Wehkamp catalogus en Libelle van mijn moeder knipte en scheurde ik allerlei mooie plaatjes. Vervolgens maakte ik mooie werkjes, met lijm en verf en viltstiften en kleurpotloden. Ik houd nog steeds van mooie plaatjes. Nu schiet ik ze met camera en iPhone. Of ik teken en schilder ze. Aangevuld met lino en sjablonen.

Vanzelfsprekend werd ik naast vrij beeldend kunstenaar docent beeldende vorming. De eerste jaren gaf ik les op een middelbare school. Later werkte ik als docent mediavormgeving op het mbo. Toen het mogelijk werd ging ik ook digitaal vormgeven. De Adobeprogramma’s hebben mijn mogelijkheden verbreed.

Installaties

Naast tweedimensionaal werk ik mijn thema’s uit in vrij ruimtelijke werk. Installaties zijn voor mij een vanzelfsprekende volgende en verdiepende stap op mijn ontwerpschetsen.

Onderwerpen

Mijn moestuin en de natuur zijn belangrijke inspiratiebronnen. Te zien in de serie moestuindesign.
Daarnaast geven mijn kinderjaren en familiebanden aanknopingspunten. In de serie Sprookjes van 1001jurk is mijn grootmoeder het model die mijn stofontwerpen als jurk toont. In  de series Piet Peuk 1 en Piet Peuk 2 toont mijn grootvader de stoffen als overhemd.

Studio Bold58

Ik werk nu in Zutphen als beeldend kunstenaar en designer vanuit Studio Bold58.